Tuesday, May 3, 2011

හපන්කම් මෝඩකම් පුරසාරම් සමඟ කිරි පිටි මිල

ඔන්න 2008 බොහොම පොඩි කාලයක් මම නසීලන්තේ හිටියා. (පුරසාරම් = පු.) එහේදි මම දින කීපයක්ම අපේ රටවලට මහා ප්‍රශ්නයක් වෙලා තියෙන කිරි පිටි ගැන පොඩි පහේ සොයා බැලීමක් කලා. කියන්න සතුටුයි නසීලන්තේ, මම ඇවිදපු කිසිම තැනක මට කිරි පිටි හොයා ගන්න ලැබුන් නැහැ. ඉතාමත් කලාතුරකින් තැනක දෙකක දැක්කා. නමුත් ලංකාවේ වගේ හාඩ්වෙයාර් වලත් විකුනන්න තියෙන කිරි පිටි එහි නැහැ. ලංකාව කොච්චර දියුණුද නේද, අනේ අපි දියුණු වෙලා දැන් නසීලන්ත කිරි ගොවියෝ දියුණු කරන එක තමයි අපේ අළුත්ම ප්‍රොජෙක්ට් එක.
කොහොම හරි මට කියන්න ඕන ඒක නෙමෙයි. කිරි පිටි ගැන මම දන්න දේවල් මට අහන්න ලැබුන දේවල්.
මුලින්ම කියන්නම් නසීලන්ත වෛද්‍ය සඟරාවක තිබුනු දෙයක් ( මේකෙ ලින්ක් එකක් දාන්න විදියක් නැහැ. මේ සඟරා සල්ලි ගෙවලා බලන්න ඕනෙ.) දන්නවනේ නසීලන්තේ කියන්නේ දූපත් දෙකක්. ලංකාවට වඩා ගොඩක් විශාලයි. හැබැයි ජනගහනය මිලියන 4. එහේ හරක් ඉන්නවා මිනිස්සුන්ට වැඩිය. ඉතින් මේ රට කාලයක්ම මුහුදින් යටවෙලා තිබ්බ ගිනි කඳු බහුල ගෙන්දගම් මිශ්‍ර පසක් තියෙන රටක්.
මේ රට වල කාලයක් තිස්සේ ජීවත් වන සතුන්ටත් මිනිස්සුන්ටත් මේ සතුන්ගේ කිරිත් එක්ක මොනවා ශරීරගත වුනත් ප්‍රශ්නයක් නැහැ. මොකද ඒ අය ආවේණිකවම ඒ තත්වයට හැඩ ගැහිලයි තියන්නේ. මෙතනදි ප්‍රශ්නේ වෙන්නේ මේ කිරි වෙන රට වල අය බොන කොට. ඒත් දැන් දැන් මේවා ඒ තත්ව වලට ගැලපෙන විදියට සකස් කරනවා. ඒත් තාමත් 100% ම හරි විදියට ලෝකයේ ඕනම කෙනෙක්ට බොන්න තරම් මේක දියුණු කරලා නැහැ.
අපි ලංකාවේදි බලන් නැහැ මේ කිරිවල ව්‍යුහය මොකක්ද ඒක වෙනස් වෙලා තියනවාද වාගේ කාරනා. ඒකට අපිට තියන පසුකම් මදි වාගේම ඒතරම් වියදම් කෙරන්න අපිට සල්ලිත් නැහැ.
මේ රසායන ද්‍රව්‍ය අපි වාගේ ඝර්ම කලාපීය මිනිසුන්ට ජීරණය කර ගන්න අමාරුයි. අපි ඒකට හැඩගැසී නැහැ. එතකොට වෙන්නේ ගොඩක් වෙලාවට අපි ඉන්සියුලින් ස්‍රාවය කරන සෛල විනාශ කරන එක. ඉතින් දියවැඩියාව වගේ රෝග බහුල වීමට තවත් එක හේතුවක් තමයි මේ.
මේ සියල්ලට අමතරව තවත් එක කථාවක් මේකෙ තියනවා. මේ කිරි වලින් පිටි නිපදවන ක්‍රියාවලිය ඉතාමත් සංකීර්ණ ක්‍රියාවක්. මේකෙදි මුලින්ම කිරි එකතු කරලා මේවා වෙන් කරගන්නවා දියර කිරි සහ පිටි නිෂ්පාදනයට යොදා ගන්නා කිරි ලෙස. ඊලඟට පිටි බවට හරවන කිරිවල අඩු පාඩු වුන රසායන ද්‍රව්‍ය සොයා බලල ඒවා ඒකට එකතු කරනවා. මෙක ඊලඟට ඉතාමත් තදින් රත් කරන ලද රෝලරයක වැදීමට විදිනවා. මේ ක්‍රියාව අවසාන වෙන්නේ අපි කවුරුත් දන්න කිරි පිටි ලබා දෙමින් මේ කිරි පිටි ඊලඟට කි.ග්‍රෑ. 50 බෑග්වල අසුරලා අපට එවනවා. අපි තමයි ග්‍රෑම් 400, 1කි.ග්‍රෑ ලෙස අසුරනය කරන්නේ. කොහොම කලත් මේ ක්‍රියාවලියෙදිත් ප්‍රධාන ප්‍රශ්න කීපයක් ඇති වෙනවා.
1. ඉතාමත් තදින් රත් වීම. මේකෙදි සත්ව ප්‍රෝටීන වලට වෙන්නේ මොනවාද කියන එක අපිට හිතා ගන්න පුළුවන්නේ. එතකොට අපි බොන කිරි වල තිබිය යුතු දේවල් තව දුරටත් මේකෙ තියෙනවාද? මේවා අපි සොයා බලන්නේ රසායනිකව නෙමෙයි. අපේ වගේ රටවලට තාම ඒ තත්වයට එන්න තරම් විද්‍යාත්මකවත් ආර්ථිකවත් දියුණුව මදි. කොහොම වුනත් අපි බලන්නේ මේ පිටි වල තෙතමනය, වෙනත් අහිතකර ජීවීන් සිටිනවාද වාගේ කරුනු විතරයි.
2. හැබැයි මේකෙ තව පැත්තක් තියනවා අපිට අර කිව්ව රසායනික තත්වයන් බලන්න ගියොත් පිටි මේ මිලටවත් දෙන්න අමාරැයි.
3. ඊලඟ කාරනය තමයි මේ පිටි වලට එකතු කරන කෘත්‍රිම රසායන වන ප්‍රෝටීන වගේ දේවල්, මතකනේ මෙලනීන් ප්‍රශ්නේ,
ඉතින් මේකට විසදුම් නැත්ද ?
ඇයි නැත්තේ අපිට බැරිද කොළ කැද, දේශීය රණවරා, නෙල්ලි රසකිඳ වගේ දේවල් අපි පාවිච්චියට ගන්න. අඩු ගානේ අපිට බැරිද උදේට බැරි නම් වෙන සුදුසු වෙලාවක කොත්තමල්ලි ටිකක් බොන්න. ඇයි අපිට බැරි අපි අවුරුදු දහස් ගනක් බිව්වේ ඒවා තමයි. මේ විදියට කිරි පිටි වලට අපි පුරුදු වෙලා තාම මම හිතන්නේ අවු 30 වඩා ගෙවිල නැහැ. ඉතින් අපිත් ආයිත් අපේ දේවලට පුරුදු වෙමු.
ජය !!!

4 comments:

  1. මේ ටිකේ ගෙදර අන්තර්ජාලේ නැති නිසා මේ ලිපි ටික ඔක්කෝම එකවර පස්සේ වෙලවක කියවලා අදහස් දක්වන්නම් . .

    ReplyDelete
  2. බොහෝම ස්තුතියි මේ මගේ පළවෙනි කමෙන්ට් එක. ඔබ වැනි කෙනෙක් ඒක දුන්නට ගොඩක් ස්තුතියි.

    ReplyDelete
  3. I am a scientist and would like to read the article in that journal. If possible please show the web link.

    ReplyDelete
  4. මේක නම් හොඳ ආටියක්,
    මමත් මේ වගේ දේවල් ගැන තමා හිතන්නෙ මේ දවස් වල :)

    ReplyDelete